Het verhaal van HBO verpleegkundige Rowen Simons

Zelf: m’n hart gaat uit naar de ouderenzorg 

Rowen (26 jaar) werkt als HBO verpleegkundige op de tijdelijke opname afdeling bij verpleeghuis De Cromhoff in Enschede. Zo lang als ze zich kan herinneren, heeft ze interesse voor de zorg. “Als ik bijvoorbeeld in een ziekenhuis was, keek ik gefascineerd naar alles wat daar gebeurde. Tijdens m’n maatschappelijke stage - waarbij ik koffie schonk op een psychogeriatrische afdeling - merkte ik dat vooral de ouderenzorg me aansprak. En in mijn opleiding tot verpleegkundige werkte ik ook met andere doelgroepen, waardoor ik het nu zeker weet: m’n hart gaat uit naar de ouderenzorg.” Rowen begon bij Livio als vakantiekracht en kreeg al snel een vast dienstverband bij verpleeghuis de Cromhoff. Haar opleiding verpleegkundige niveau 5 maakte ze af terwijl ze al in dienst was. 

Werken bij Livio - Rowen

“Het geeft voldoening om cliënten veiligheid te bieden, zodat ze zichzelf kunnen zijn”

Zorg: rekening houden met iemands persoonlijkheid 

Over haar werk vertelt Rowen: “Het geeft me voldoening om cliënten die bij ons op de afdeling komen op hun gemak te stellen. Cliënten komen bij ons als er acuut iets is gebeurd. Dat is een heftig tijd en daardoor zijn ze wel eens boos of verdrietig. Het is fijn als ze na een paar dagen zeggen ‘ik ben toch blij dat ik hier ben’. Kenmerkend aan het werk op onze afdeling is dat alle collega’s dezelfde werkwijze hanteren. Dat is nodig, omdat we iemand ter observatie opnemen, een diagnose stellen en dan een passende plek voor hem of haar zoeken. Tegelijk is het belangrijk dat je niet iedereen op dezelfde manier benadert en rekening houdt met iemands persoonlijkheid. Ook al hebben mensen hetzelfde ziektebeeld, ze kunnen heel anders reageren.” 

Bijzonder moment: ik kon haar veiligheid bieden 

Een bijzonder moment voor Rowen was tijdens haar stage. “Ik was nog maar 16 jaar en was volop bezig om de cliënten te leren kennen en de basiszorg te leren. Ik was bij een cliënt met dementie en ik merkte dat ze zich in verschillende tijdvakken bevond. Het ene moment was ze oma en het andere moment was ze moeder. Ik kon haar veiligheid bieden, zodat ze zichzelf kon zijn. Dat voelde intens en ik was heel trots.” Vertrouwen is volgens Rowen de basis voor goede zorg en ook precies dát waardoor bijzondere momenten ontstaan. “Bijvoorbeeld het moment dat iemand lacht of rustig een kopje koffie wil drinken. Zo komt de cliënt ertoe om te vertellen wat belangrijk is en wat hij of zij wil. En zo kunnen wij de beste en meest passende zorg bieden. De persoonlijke klik die een cliënt met een collega heeft, kan daarbij belangrijk zijn.”  

Team: dan vinden we samen een oplossing 

Het team speelt soepel in op het feit dat cliënten soms een persoonlijke voorkeur hebben voor een collega. Rowen: “Het is mooi om zoiets met elkaar aan te voelen en daar de ruimte voor te bieden. We hebben allemaal de neuzen dezelfde kant op en zijn gelijkwaardig. Dus zorgen we er ook samen voor dat een cliënt zoveel mogelijk zichzelf kan zijn. Dat werkt heel fijn, zeker op zo’n dynamische afdeling. We moeten regelmatig snel schakelen. En als ik iets heb waar ik niet uitkom, dan vinden we samen wel een oplossing. Dat vind ik het mooie aan samenwerken.” 

Tip: zorg met je hart 

Rowen merkt dat het gevoel erg belangrijk is in haar werk: “Zorg met je hart, dan bereik je het optimale in de zorg voor je cliënt. En dat optimale kan in heel kleine dingen zitten. Bijvoorbeeld dat iemand ‘s ochtends zelf kleren uitzoekt. Of dat iemand vier keer per dag even buiten van de zon kan genieten. Het optimale is: dat wat haalbaar is. En als ik kijk naar wat we kunnen en wat we doen, dan ben ik er trots op wat we voor elkaar krijgen.” 

Ook bij Livio werken?

Enthousiast geworden van het verhaal van Rowen en wil je ook bij Livio werken? Check snel onze openstaande vacatures via de knop hieronder!