Het verhaal van leerling HBO verpleegkundige Bram Timmers

Zelf: van onderwijs naar zorg 

Bram (27 jaar) is MBO verpleegkundige bij woonzorgcentrum De Broekheurnerstede en ontdekte via een kleine omweg dat de zorg zijn passie is. Het was een bevlogen EHBO-leraar die hem tijdens z’n opleiding tot onderwijsassistent op het idee bracht. Bram: “Hij vertelde enthousiast over de medische details van zijn vak en dat vond ik zo boeiend, dat ik besloot verder te gaan in de zorg. Tijdens de opleiding tot MBO verpleegkundige ben ik in 2017 bij Livio in dienst gekomen. Eerst in de flexpool en nu bij woonzorgcentrum De Broekheurnerstede. En omdat ik me graag verder wil ontwikkelen, doe ik nu de opleiding tot HBO verpleegkundige.”  

Werken bij Livio - Bram

“Collega’s die al jaren werken, hebben een bak aan ervaring waar je op kunt vertrouwen”

Zorg: extra bijeenkomsten voor leerlingen 

Als net afgestudeerd verpleegkundige, bestaat de mogelijkheid om bij Livio te werken vanuit de talentpool. Zo kom je overal en ontdek je welke zorg het beste bij je past: intramuraal, psychogeriatrisch, somatisch of thuiszorg. Bram legt uit waarom z’n keuze op intramuraal viel: “We draaien hier 8-uursdiensten, van zeven tot half vier. Daardoor ziet je de bewoners gedurende een hele dag, dat past beter bij mij dan het kortstondige contact dat je hebt in de thuiszorg.” Als student is Bram erg te spreken over de betrokkenheid van Livio bij studenten. “Wat ik heel goed vind zijn bijvoorbeeld de extra bijeenkomsten, naast de activiteiten vanuit de opleiding. Je ontmoet dan ook leerlingen die net zijn begonnen of die al bijna hun opleiding hebben afgerond.”   

Bijzonder moment: “ze glunderde en zei steeds mooi he, mooi he” 

Binnen de mogelijkheden van de toegewezen hoeveelheid zorg ook de meest kritische bewoner tevreden stellen, dat is een uitdaging die Bram graag aangaat. “Geduld is heel erg belangrijk, net als luisteren. Zo ontdek je waarmee je iemand het beste kunt helpen. Goede herinneringen heb ik aan een bewoner waarmee we na een moeizame start uiteindelijk goed contact hadden. Ik begon mijn gesprek met haar met ‘ik heb alle tijd voor u’. Daarna zijn we met alle disciplines om tafel te gaan om te overleggen hoe we haar het beste konden helpen. Dat werd gewaardeerd, ook door de familie. Goed observeren en luisteren is trouwens iets dat ik al tijdens mijn opleiding tot onderwijsassistent leerde.” Als man tussen alle vrouwelijke collega’s neemt Bram toch een beetje een uitzonderingspositie in. Dat leidt vaak tot leuke reacties, vertelt Bram: “Binnen ons team is nog een mannelijke collega en laatst hielpen we met z’n tweeën een bewoner. Ze glunderde en zei steeds ‘mooi he, mooi he’.”  

Team: open cultuur en goede samenwerking 

Het komt ook wel eens voor dat iemand per se niet door een man geholpen wil worden. Bram maakt daar geen enkel probleem van: “Dan wissel ik met een collega, want ik vind dat je die wens moet respecteren. Het gaat erom dat je het samen doet. Zo vind ik het ook heel waardevol dat we nu als verpleegkundige ook met het zorgteam meewerken. Dat een collega bijvoorbeeld aan mij vraagt om even mee te kijken met een verpleegtechnische handeling en dat ik haar dan weer vraag om mee te denken over een bepaalde cliëntsituatie. Op deze manier krijg je een veel beter beeld van de situatie van een bewoner. En het draagt bij aan de open en gelijkwaardige cultuur.” 

Tip: vragen is pro 

Durven vragen, dat is de tip die Bram graag meegeeft. “Collega’s die al jaren werken, hebben een bak aan ervaring waar je op kunt vertrouwen. Ik zeg tegen stagiaires altijd ‘vragen is pro, aanrommelen is no’. Dat heb ik namelijk zelf ook geleerd toen ik net begon. Bij een cliënt verliep het contact met familie niet helemaal zoals ik wilde. Toen zei een collega ‘maak het bespreekbaar, ontdek wat hun verwachtingen zijn’. Nadat ik dat gedaan had, was het contact veel beter.  

Ook bij Livio werken?

Enthousiast geworden van het verhaal van Bram en wil je ook bij Livio werken? Check snel onze openstaande vacatures via de knop hieronder!