Het verhaal van vrijwilligster Daphne Luth

Zelf: muziek en ouderen is een uitstekende match 

Daphne Luth (47 jaar) is als vrijwilliger betrokken bij de activiteitenbegeleiding van woonzorgcentrum Broekheurnerstede. Ze vindt het leuk om met ouderen om te gaan, bovendien woont ze bij Livio om de hoek, dus dat was een vrij logische keuze toen ze zich oriënteerde op een leuke plek voor vrijwilligerswerk. Het bleek een uitstekende match. Daphne: “Ik ben muziekdocent en muziektherapeut en elke keer  merk ik hoe muziek mensen kan laten stralen.” 

Zorg: leven accepteren zoals het komt 

Over haar rol als vrijwilliger vertelt ze: “Ik vind het mooi om me samen met de bewoner ergens op te richten. Focus aanbrengen en samen iets opbouwen is beter dan zomaar gaan praten. Zo ga ik met één mevrouw elke vrijdag een stukje lopen. Dat doel maakt het contact makkelijker, zeker de eerste paar ontmoetingen. Ik heb gemerkt dat ik het tempo en de wijsheid van ouderen heel mooi vind. Als je jong bent dan wil je soms zoveel, terwijl het toch eigenlijk veel prettiger is om het leven te accepteren zoals het komt.” 

Af en toe is het een uitdaging om mensen te activeren. Daphne: “De mevrouw met wie ik wandel ziet er soms tegenop om naar buiten te gaan. Met creativiteit help ik haar eraan te herinneren hoe goed zo’n wandeling haar uiteindelijk doet. En als dat lukt, dan genieten we allebei. Maar als ze liever iets anders doet, dan bedenken we een andere activiteit. Het gaat erom dat we samen iets doen wat de cliënt leuk vindt.”

“Genieten van de eenvoud van het moment”

Bijzonder moment: muziek maakt emoties los  

“Prachtige momenten heb ik beleefd met een dame die al honderd jaar was. Ze kwam uit het westen van het land en ze leerde me liedjes die ik nog niet kende. Eén liedje is me vooral bijgebleven, dat ging over een man die te zwaar had getafeld en in de nacht het glas water naast z’n bed leeg dronk waar hij ook z’n glazen oog in bewaarde. Wat hebben we gelachen. Maar muziek gaat nóg dieper en maakt rechtstreeks emoties los. Het contact met die mevrouw was zo goed, dat ze me durfde te vertellen welke herinneringen de muziek bij haar losmaakte. Ik denk dat het haar heeft geholpen om na al die jaren bepaalde gebeurtenissen een plekje te geven.Ook vind ik het muziek maken met dementerenden fantastisch. De prachtigste spontane reacties komen dan los, dan heb ik echt de tijd van m’n leven.” 

Team: voel me er helemaal op m’n plek 

“Ik help het team van de dagbesteding. Zij begeleiden de bewoners van het woonzorgcentrum die iets meer dagstructuur nodig hebben. Samen zorgen we ervoor dat we zo goed mogelijk aansluiten bij de wensen van de bewoners. Als ik bijvoorbeeld bewoners van de afdeling ophaal, heeft het team meer ruimte om te focussen op de zorgtaken. Ik voel me er helemaal op m’n plek.” 

Tip: mooie dingen om naar te luisteren 

Als muziekdocent heeft Daphne een bijzondere tip voor iedereen die in de ouderenzorg werkt. “Ouderen zijn opgegroeid met radio, probeer dus ook mooie dingen aan te reiken om naar te luisteren. Radio luisteren geeft bijvoorbeeld een andere sfeer in de groep dan TV kijken. En biedt ook eens stilte aan. Zo heb ik gemerkt dat het bij een spelletje Rummikub helemaal niet stoort als je het houdt bij ‘nu ben jij’. In het begin had ik de neiging om over iets te beginnen. Maar dat is wat ik heb geleerd van ouderen: genieten van de eenvoud van het moment.” 

Ook bij Livio werken?

Enthousiast geworden van het verhaal van Daphne en wil je ook bij Livio werken? Check snel onze openstaande vacatures via de knop hieronder!